torsdag 10. november 2011

Antikken


Polis: på 700 –tallet f.Kr fikk grekerne ett nytt type samfunn, polisstaten. Polisen var en by med et landbruksområde rundt. Folk bodde i daler, ned mot dyrkbare kystsletter. Ble de angrepet, søkte de tilflukt på en befestet fjellknaus som lå sentralt til, en akropolis. Nedenfor akropolisen lå handelsplassen, agora, og rundt den ble byen bygd med templer, handelsboder, verksteder og boliger.

Fønikere: Et handelsfolk fra Libanon som hadde grunnlagt den mektige handelsbyen, Kartago i Nord Afrika. Fønikerne hentet inn helt fra Cornwall i England for å lage bronse. Det var fra et føniks alfabet grekerne hentet lydtegnene til sitt nye skriftspråk.

Persere: Et folk fra Midtøsten, nærmere bestemt der dagens Iran ligger.

Hellenisme: Begrepet kommer fra da Alexander den store lot Makedoniske og greske menn gifte seg med kvinner fra den persiske eliten. Blandingen ble kalt hellenisme.

Demokrati:  Fram til 500 – tallet f.Kr ble Athen regnet som tilbakestående pga. strid mellom forskjellige mektige slekter og mellom rike jordeiere og fattig småbønder. Men for å kunne klare seg i konkurransen med andre polistater, forstod Athenerne at de måtte samarbeide. Alle våpenføre menn sluttet seg til en felles hær. Det ble også umulig å gjøre gjeldsoffer til slaver. Frie menn over 19 år kunne møte i en folkeforsamling nedenfor Athens akropolis der alle hadde rett til å tale og fremme forslag. Ved loddtrekning ble hvert år 500 menn over 30 år utpekt til en rådsforsamling.